Росія подасть перший позов у СОТ проти України

Вівторок, 14 жовтня 2014, 17:20

Росія готова до кінця поточного року подати позов щодо України у Світову організацію торгівлі.

Як повідомляє РІА "Новости", про це заявив глава департаменту торгових переговорів Мінекономрозвитку РФ Максим Медведков.

Причина позову - продовження Україною антидемпінгового мита на ввезення нітрату амонію з Росії.

Нагадаємо, в червні нинішнього року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі продовжила дію антидемпінгових мит на нітрат амонію з РФ ще на 5 років, одночасно підвищивши їх.

Згідно з рішенням, яке набрало чинності з 8 липня, антидемпінгові мита встановлені в наступних розмірах: для МХК "Єврохім" та інших російських виробників - 36,03% (було 10,78%), для ВАТ "Дорогобуж" підняті з 9,76% до 20,51%.

За словами Максима Медведкова, Україна встановила мита з використанням енергокоректувань, як це раніше зробив Євросоюз, проти якого Росія вже подала відповідний позов до СОТ. "Ми вважаємо, що ці заходи не відповідають правилам СОТ", - сказав він.

У разі, якщо Росія подасть позов у СОТ, це стане першим українсько-російським торговим конфліктом, розглянутим у міжнародній торговій організації. У свою чергу, проти України раніше було відкрито розгляд спору в СОТ за позовом, поданим Молдовою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.