Україна виплатить 20 тис. євро екіпажу "Аеросвіту" за заборону страйку - ЄСПЛ

Четвер, 2 жовтня 2014, 13:08

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав український уряд виплатити 20 тис. євро колишнім співробітникам авіакомпанії "Аеросвіт" через судову заборону на проведення ними страйку.

Про це "Європейську правду" повідомили 2 жовтня в прес-службі ЄСПЛ.

Колишні співробітники авіаперевізника Веніамін Тимошенко, Андрій Бородін, Ольга Іванова, Олег Пушняк та Тарас Товстий виграли позов до України у ЄСПЛ. 

У вересні 2011 року представники екіпажів "Аеросвіту", включно з 5 позивачами, прийняли рішення про проведення страйку з метою вирішення трудового спору з керівництвом компанії. У співробітників на той час було чимало претензій до роботодавця, в тому числі щодо розміру заробітної плати, соціальних виплат та питань безпеки.

Страйковий комітет заздалегідь попередив про страйк, проте авіаперевізник звернувся до суду і домігся судового рішення, яке заборонило співробітникам проводити акцію, посилаючись на те, що страйк пілотів суперечить законам України. Суди вищого рівня підтвердили це рішення.

Суди керувались Транспортним актом, який забороняє страйки на транспортних підприємствах, якщо вони перешкоджають здійсненню перевезень пасажирів, а також Трудовим кодексом, який також передбачає заборону на подібні акції у разі, якщо вони шкодять здоров'ю або несуть загрозу життю.

ЄСПЛ визнав дії авіаперевізника порушенням статті 11 (свобода мирних зібрань) Європейської конвенції з прав людини та постановив виплатити позивачам 20 тис. євро.

Необхідно додати, що в ЕСПЛ діє прецедентне право. Це означає, що всі інші українські транспортні співробітники, яким відмовили у проведенні страйку, також можуть звернутися до ЄСПЛ і гарантовано отримають компенсацію.

Як правило,  державі, що програла судову тяганину у Страсбурзі у "системних" позовах, рекомендують змінити законодавство, норми якого суперечать Європейській конвенції з прав людини. В повідомлені ЄСПЛ не уточнюється, чи надано Україні таку рекомендацію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.