Норвегія не зможе збільшити поставки газу до Європи у випадку кризи

Понеділок, 20 жовтня 2014, 09:53

Норвегія не зможе забезпечити додаткові обсяги природного газу  в Європу, якщо поставки блакитного палива з Росії будуть скорочені.

Про це повідомляє Українська енергетика з посиланням на міністра енергетики країни Торда Ліена.

Ліен підкреслив, що Норвегія не зможе бути достатньою альтернативою Європі в разі можливого припинення або скорочення запланованих поставок газу з Росії.

За інформацією ЗМІ, міністр енергетики Норвегії вже направив лист посадовцям ЄС з попередженням про те, що норвезький газ не буде адекватним джерелом енергії для Європи, якщо Росія перекриє поставки блакитного палива. У листі він підкреслює, що Норвегія не має жодної можливості розширити виробничі потужності, а спроба зробити це перевантажуватиме систему.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики Норвегії заявляв прямо протилежне. Зокрема, він казав, що країна зможе збільшити поставки газу в Європу, якщо виникнуть складнощі під час зимового періоду цього року.

Крім того, Норвегія та ЄС обговорили виробничо-збутовий потенціал країни в разі газової кризи Європи під час енергетичної конференції, яка відбулася наприкінці вересня.

За прогнозами експертів, видобуток природного газу в Норвегії на наступний рік складе 105 млрд кубометрів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.