Росія відхилила проект газового протоколу Єврокомісії - Продан

Понеділок, 20 жовтня 2014, 11:03

Росія на газових переговорах з Україною і Євросоюзом 17 жовтня у  Мілані відхилила основні положення проекту протоколу, запропонованого Європейською комісією.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана.

Як зазначається, даний проект протоколу попередньо був узгоджений російською стороною. Однак, як стверджує Юрій Продан "до початку переговорів здавалося, що російські делегати налаштовані  на конструктивні переговори. Проте, коли вони запропонували свій варіант протоколу - ми побачили, що Росія практично повністю відмовилася від основних положень протоколу, розробленого Єврокомісією".

Росія відмовилася зафіксувати в протоколі обсяг газу, який вона зобов'язується поставити українській стороні.

Крім того, РФ відхилила пропозицію зафіксувати ціну $385 за 1 тис. куб. м.  як комерційну ціну, яка повинна бути внесена в додаткову угоду між "Газпромом" і "Нафтогазом". Також відмовилася від положення, про незмінну ціну до березня 2015 року, і практично наполягала на тому, щоб залишився вплив на рівень ціни, в залежності від рішень російського уряду", - зазначив міністр.

На думку Продана, позиція РФ на переговорах свідчить про відмову підписувати будь-яку проміжну угоду до остаточного рішення арбітражного суду.

Міністр стверджує, що запропонований російською стороною варіант протоколу суперечить попередньо узгодженим положенням, але Україна готова і далі вести переговори з РФ і ЄС для досягнення компромісу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.