На переговорах по газу в Брюсселі погоджено не все. РФ демонструє неповагу

Вівторок, 21 жовтня 2014, 22:14

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан стверджує, що в тристоронніх переговорах України, Росії та Євросоюзу щодо постачання газу не досягнуто домовленостей по деяких ключових моментах.

Про це Продан заявив на прес-конференції в Брюсселі ввечері 21 жовтня.

Зокрема, за його словами, між Росією з однієї сторони та Україною і ЄС з іншої сторони лишаються розбіжності щодо юридичного оформлення угоди. Росія проти того, щоби під підсумковим документом стояв підпис представника Газпрому.

"Сьогодні ми отримали від російських колег документ, який російська сторона вже підписала і який не є юридично зобов’язуючим. І росіяни самі кажуть, що він не юридично зобов’язуючий. Для чого тоді його підписувати, якщо він не забезпечує відповідальності сторін?", - зазначив Продан.

"Ми наполягаємо, що має бути юридично зобов’язуючий документ", - заявив міністр.

Про те, що між сторонами лишаються серйозні розбіжності, свідчить також демарш російської сторони. Щойно до мікрофону у Брюсселі вийшов Юрій Продан, російська делегація в повному складі залишила зал.

Юрій Продан, водночас, принципово відповідав українською на запитання російських ЗМІ.

Як повідомляла Європейська правда, Перед тим у вівторок ввечері єврокомісар Еттінгер та російський міністр енергетики Новак заявили, що сторони близькі до підписання угоди про тимчасове постачання газу взимку за ціною $385.

Церемонія підписання може відбутися 29 жовтня, якщо сторони знімуть розбіжності, які лишилися.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.