"Нафтогаз": обсяг реверсу газу зі Словаччини повинен зрости в рази

Середа, 22 жовтня 2014, 10:19

НАК "Нафтогаз України" наполягає на переході від так званого "малого реверсу" обсягом 10 млрд кубометрів на рік зі Словаччини в Україну до "великого реверсу", пропускна здатність якого в кілька разів вища.

Про це повідомив "Нафтогаз" у середу в прес-релізі, який цитує Інтерфакс-Україна.

"'Укртрансгаз' звернувся до Eustream (словацький газотранспортний оператор. - ІФ) з пропозицією підписати прямий договір об'єднання мереж, що дозволить використовувати транспортні потужності між двома операторами в повному обсязі", - зазначено в повідомленні.

По суті, це означатиме перехід до віртуального реверсу, за якого російський газ не переходить українсько-словацький кордон, а залишається в Україні, а Словаччина відбирає спотовий газ, який закуплений Україною та надходить, зокрема, з Німеччини та Австрії.

Відомо, що проти такої схеми категорично заперечує "Газпром". У Москві стверджують, що така схема порушує чинний контракт про постачання газу.

"Нафтогаз" зі свого боку підкреслює, що контракт між Eustream і "Газпром Експортом", що стримує "великий реверс", суперечить вимогам Третього енергопакету - зведенню правил роботи енергетичного ринку ЄС.

"Успішні результати роботи дозволяють "Нафтогазу" стверджувати, що більше не існує вагомих причин відмовляти "Укртрансгазу" до підписання прямих договорів про об'єднання мереж (інтерконнект) з Eustream та іншими операторами ГТС з сусідніх країн ЄС", - зазначено в повідомленні української компанії.

Реакція Братислави на цю пропозицію поки невідома. Раніше повідомлялося, що Словаччина розглядає можливість наростити обсяги "малого реверсу".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.