Комісію Юнкера затверджено

Фото
Середа, 22 жовтня 2014, 13:12

Новий склад Єврокомісії на чолі з президентом Жаном-Клодом Юнкером остаточно затверджено 22 жовтня.

За таке рішення проголосував Європарламент.

Зокрема, за проголосували 423 євродепутати, проти - 209, ще 67 - утрималися.

"Проти" проголосували, передусiм, правi нацiоналiсти та крайні лiвi.

Голосуванню передував виступ Юнкера, під час якого він окреслив ключові напрямки роботи своєї комісії.

Зокрема, він розповів про певні зміни в розподілі повноважень між єврокомісарами.

Так, перший віце-президент Франс Тіммерманс, який відповідатиме за краще регулювання, міжінституційні відносини, верховенство права та дотримання Хартії основних прав, опікуватиметься також сталим розвитком.

Питання космосу, відповідати за які мала єврокомісар від Словенії Віолета Булц, перейде до компетенції єврокомісара з питань внутрішнього ринку, промисловості, підприємництва та МСП Ельжбети Беньковської.

Водночас питання громадянства з компетенції єврокомісара від Угорщини Тібора Наврачича перейде до єврокомісара з питань міграції та внутрішніх справ Дімітріса Аврамопулоса.

Окрім того, Юнкер також нагадав про внесені зміни до першопочаткового розподілу портфелів між єврокомісарами. Так, зокрема, замість Аленки Братушек, новим віце-президентом з питань Енергетичного союзу буде словак Марош Шефчович. Натомість новий кандидат від Словенії Віолетта Булц буде єврокомісаром з питань транспорту.

Команда Юнкера (фото зі сторінки ЄНП у Twitter)


Варто також зазначити, що Юнкер під час свого виступу згадав про такі "міжнародні загрози", як лихоманка Ебола та "Ісламська держава", проте жодним словом не обмовився про кризу в Україні.Окрім того, Юнкер також вкотре наголосив на тому, що розширення ЄС протягом п'ятирічної каденції його комісії "не виглядає можливим".

Нагадаємо, що процес затвердження нового складу Єврокомісії проходив не зовсім легко.

Були навіть побоювання, що комісія Юнкера не зможе розпочати роботу вчасно.

Причиною таких занепокоєнь стала необхідність вносити зміни до розподілу посад між кандидатами у зв´язку з тим, що колишній прем'єр-міністр Словенії Аленка Братушек зняла свою кандидатуру після того, як представники комітету з промисловості, досліджень та енергетики, а також комітету з навколишнього середовища переважною більшістю не підтримали її - 112 голосів "проти" та 13 "за".

Проте голосування в Європарламенті за склад Єврокомісії в цілому таки вдалося провести вчасно.

Нова команда на чолі з Жаном-Клодом Юнкером має розпочати роботу 1 листопада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.