Україна втрачає на російському ембарго на овочі та фрукти $17 млн

Середа, 22 жовтня 2014, 17:01

Втрати українських аграріїв від введеної Россільгоспнаглядом заборони на ввезення і транзит рослинницької продукції з України можуть скласти $17 млн до кінця 2014 року. 

Про це пише Дзеркало тижня з посиланням на міністра аграрної політики і продовольства України Ігоря Швайку.

Міністр зазначив, що за дев'ять місяців 2014 року Україна поставила в РФ 81 тис. тонн плодоовочевої продукції і картоплі. У 2013 році цей показник становив 133,2 тис. тонн на загальну суму $45,8 млн (різниця в 40%).

"Таким чином, якщо заборона буде діяти до кінця 2014 року, втрати виробників через неможливість реалізувати продукцію за раніше укладеними контрактами можуть скласти близько $17 млн. Можливі втрати в 2015 році, за оцінками наших фахівців, можуть скласти від $50 до $60 млн", - сказав Швайка.

Нагадаємо, з 22 жовтня набула чинності постанова Россільгоспнагляду на введення заборони на поставки, у тому числі транзит, рослинної продукції з України.

Раніше Россільгоспнагляд звернувся до Держветфітослужбі України з проханням до 21 жовтня дати інформацію про обсяги вирощеної в поточному році в Україні продукції і площах, зайнятих під окремі культури в кожній області, а також надати інші переконливі гарантії українського походження рослинної продукції, що поставляється Україною в Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.