100 тис. угорців вийшли на протест проти податку на інтернет

Середа, 29 жовтня 2014, 09:35

Близько 100 тис. угорців зібралися у вівторок ввечері в центрі Будапешта на акцію протесту проти введення податку на користування інтернетом, а також проти політики уряду Віктора Орбана, яка обмежує демократичні свободи і погіршує стосунки з ЄС.

Про це повідомляє Reuters.

Ця акція протесту є найбільшою з того часу, відколи уряд Орбана прийшов до влади у 2010 році. Учасники акції організувалися за допомогою соціальної мережі Facebook і пройшли центром Будапешта з вимогою відмовитися від податку на інтернет.

Вони тримали саморобні плакати з написами "Помилка!" і "Скільки ще ви збираєтесь нас душити?"

Жолт Вараді, засновник угорської соцмережі iwiw.hu, виступив перед протестувальниками і сказав, що цей податок загрожує обмеженням свободи в інтернеті.

"З 2006 року iwiw залучила багато нових користувачів, - сказав він – Люди готові були платити, оскільки ці послуги покращували їхнє життя. Податок на інтернет загрожує подальшому поширенню інтернету і обмежує свободу інформації".

Уряд планував ввести податок у розмірі 150 форинтів (близько 0,5 євро) за гігабайт. Це викликало хвилю протестів у неділю. Після цього партія "Фідеш" представила законопроект, що передбачає плату в розмірі 700 форинтів (2,3 євро) на місяць для фізичних осіб і 5000 форинтів (15 євро) для компаній.

Проте ці заходи не заспокоїли протестувальників.

Уряд Орбана відкидає звинувачення у антидемократичності. В той же час ідею введення податку засудили і в Єврокомісії.

Нагадаємо, минулого тижня міністр економіки Міхалі Варга запропонував ввести податок на користування інтернетом, розмір якого залежав від кількості спожитого трафіку.

Як наслідок, у неділю на вулиці вийшло близько 10 тис. протестувальників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: