Іспанія вводить "податок на Google"

П'ятниця, 31 жовтня 2014, 10:42

Парламент Іспанії схвалив зміни до закону "Про інтелектуальну власність", які зобов'язують платити новинним агенціям та виданням за появу посилань на них у пошуковій стрічці.

Про це пише місцеве видання El Pais.

Згідно зі змінами, вводиться так званий "податок на Google", який передбачає виплату винагороди за розміщення у новинній стрічці "Google News" фрагментів новин або матеріалів з новинних агенцій. Відповідний закон набирає чинності з 1 січня 2015 року.

Також змінами до закону передбачено введення штрафу у розмірі до 600 тис. євро за посилання на піратські матеріали. 

Нововведення передусім спрямовані на боротьбу з піратством. Окрім інтернет-ресурсів, що розміщують контент з порушенням авторського права, зміни до закону передбачають покарання у вигляді штрафів і для тих ресурсів, які розміщують на них посилання, у тому числі і для найпопулярнішого пошукача Google.

В іспанському уряді визнали, що таке нововведення є частковим, та пообіцяли переглянути його протягом року.

У Google негативно поставилися до нововведень іспанських законотворців.

"Ми розчаровані новим законом", - заявив речник Google.

Нагадаємо, нещодавно угорський уряд запропонував ввести податок на користування інтернетом. Проте через масові акції протесту прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 31 жовтня вранці у радіозверненні оголосив, що його уряд відмовляється від ідеї впровадження "податку на інтернет".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.