ЄС компенсує Україні збитки, якщо РФ не виконає газові домовленості

П'ятниця, 31 жовтня 2014, 13:03

Єврокомісія зобов'язалася  фінансово підтримати Україну у випадку, якщо Росія не виконає свої зобов’язання стосовно ціни газу.

Відповідні гарантії були закріплені у листі президента Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу на ім’я президента України Петра Порошенка, повідомляє сайт Кабміну.

Представник України при ЄС Костянтин Єлісєєв назвав такі гарантії невід'ємним і важливим елементом підписаного пакету домовленостей.

"Невід'ємним і важливим елементом підписаного пакету домовленостей, які були укладені у тристоронньому форматі щодо врегулювання газових питань на зимовий період, стали письмові гарантії з боку і від імені Європейської комісії, що їх надав президент Жозе Мануел Баррозу", - зазначив він, повідомляє Укрінформ.

"Йдеться про можливості адекватної фінансової компенсації з боку ЄС у покритті збитків України у разі, якщо російська сторона вирішить в односторонньому порядку скасувати або будь-якою мірою зменшити знижку на ціну газу, яка встановлена підписаними домовленостями", - пояснив посол.

Другою складовою європейських гарантій, наголосив Єлісєєв, стало зобов'язання щодо надання сприяння у збільшенні поставок газу Україні шляхом реверсу з боку країн-членів Євросоюзу.

Нагадаємо, 30 жовтня Україна, Росія і Єврокомісія підписали документи, що передбачають відновлення постачання російського газу Україні і забезпечення безперебійного транзиту до Європи взимку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.