Від суботи розпочалося виконання деяких глав Угоди про асоціацію

Субота, 1 листопада 2014, 10:31

З 1 листопада починається так зване "тимчасове застосування" Угоди про асоціацію.

Цей режим був запроваджений для того, щоби угода могла повноцінно виконуватися ще до завершення її ратифікації у 28 країнах-членах ЄС. Лише після завершення цього процесу юридично коректно буде говорити, що угода "набула чинності"

В суботу з вітанням з цього приводу виступив Петро Порошенко.

Між тим, тимчасове застосування стосуватиметься не всієї угоди, а лише невеликої частини  документу..

Цей режим поширюється лише на раздел I "загальні питання", розділ VI "Фінансове співробітництво та боротьба з шахрайством", розділ VII "Інституційні, загальні та прикінцеві положення", на 9 з 28 глав розділу V "Економічне та галузеве співробітництво", та на 4 з 21 статей розділів II-III.

На практиці одними з найважливіших виконуваних положень стануть прикінцеві статті угоди, які створюють низку двосторонніх органів - міждержавних, міжурядових, міжпарламентських та навіть громадських.

Раніше очікувалося, що головну перевагу Україні надасть тимчасове застосування розділу IV "Торгівля". Це розділ присвячений створенню Зони вільної торгівлі між Україною та ЄС і займає левову частку Угоди.

Однак під тиском Росії Україна та ЄС погодилися відкласти застосування торгівельного розділу до 1 січня 2016 року.

Наразі немає певності, чи триватиме це відтермінування весь визначений строк. Москва неодноразово заявляла про неприпустимість проведення економічних реформ, передбачених торгівельною частиною угоди. Між тим, Київ заявляю про своє право на проведення таких реформ.

Як повідомляла Європейська правда, напередодні президенти України, Європейської комісії та Європейської ради оприлюднили спільну заяву, де привітали Україну з початком виконання угоди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.