В Литві хочуть виділити кошти для підтримки проєвропейських партій в Україні

Середа, 12 листопада 2014, 11:47

Литовські парламентарі внесли пропозицію передбачити в бюджеті 2 млн літів  (580 тис. євро - Ред.) на програми в області партійної дипломатії в Україні, Грузії і Молдові.

Про це пише литовське видання Lietuvos zinios.

З такою пропозицією виступили голова парламентського Комітету у закордонних справах соціал-демократ Бенедиктас Юодка, віце-голова комітету Аудронюс Ажубаліс, голова Комітету з європейських справ соціал-демократ Гядімінас Кіркілас і лідер парламентської опозиції консерватор Андрюс Кубілюс.

За їх словами, кошти, які можна було б виділяти через МЗС, сприяли б зміцненню та консолідації партій європейського спрямування в країнах Східного партнерства, заохочували б переймати позитивний досвід литовських політиків.

Ініціатори нагадали, що двадцять років тому закордонну допомогу, переважно з фондів Німеччини, отримували і ліві, і праві партії Литви.

За словами лідера опозиції Кубілюса, зарубіжні партії отримували би підтримку не грошима, а навчанням, семінарами, передачею досвіду.

Особливо в цьому контексті він підкресли важливість допомоги для українських партій.

"Це дуже важливо, щоб вони (українці - Ред.) були здатні витримати російську агресію, нормально провести реформи, щоб стати стабільним, ближче до Європи. Тому питання дуже проста - чи ми хочемо наблизити їх до Європи тільки на словах, чи готові  вкладати в це ", - сказав Кубілюс.

Варто зазначити, що українські партії, згідно з національним законодавством, не можуть отримувати будь-яке фінансування від нерезидентів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.