ЄС запізнився із санкціями, але потрібно зробити хоча б щось - глави МЗС ЄС

оновлено
Понеділок, 17 листопада 2014, 11:16

Рада Євросоюзу у закордонних справах повинна ухвалити рішення щодо санкцій, хоча це рішення є запізнілим.

З такими заявами виступили окремі міністри закордонних справ країн-членів ЄС перед початком засідання Ради ЄС, що проходить зараз у Брюсселі.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс, зокрема, заявив, що міністри мають обговорити всі можливі види санкцій, включаючи економічні, однак ухвалені будуть лише індивідуальні.

"Маємо обговорювати всі різні варіанти санкцій. Але індивідуальні санкції – це те, що ми просто зобов’язані зробити. Більше того, це вже запізнілі дії, ми мали робити це раніше", - зазначив литовський політик.

Глава МЗС України Павло Клімкін, який наразі перебуває з візитом у Брюсселі, також закликав сторону ЄС посилити обмежувальні заходи щодо РФ.

"Розширення санкційного пакету буде свідченням солідарної реакції Європейського союзу на зухвалу агресію РФ проти України, що триває дотепер. Сподіваюся, що посилення тиску на Росію сприятиме невідкладному та повному виконанню нею мирних домовленостей", - передає слова міністра прес-служба МЗС.

Як передає кореспондент "Європейської правди", Лінкявічюс погодився, що наразі на Донбасі лише загострюється ситуація, а тому ЄС має посилювати тиск на Росію.

"Після "виборів" 2 листопада ситуація суттєво погіршується. Жодного поліпшення і лише зміни на гірше. Росія концентрує значні сили біля кордону і , як і раніше, спростовує свою причетність (до подій на Донбасі)", - нагадав він.

Жоден з міністрів, які прямували на засідання, не висловився проти посилення індивідуальних санкцій. В тому числі їх підтримав глава МЗС Чехії Любомир Заоралек. Нагадаємо, президент цієї країни Мілош Земан напередодні заявляв, що Захід не має надавати допомогу Україні.

"Ми готові підтримати санкції проти конкретних фізичних осіб", - заявив Заоралек, додавши, що питання про посилення економічних санкцій проти РФ має вирішуватися на найвищому рівні – під час саміту глав держав та урядів ЄС.

Нагадаємо, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні також заявила, що нові індивідуальні санкції мають бути запроваджені за підсумками засідання Ради ЄС 18 листопада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.