ЄС може скасувати санкції проти Януковича і його оточення?

Середа, 19 листопада 2014, 12:40

Через бездіяльність Генпрокуратури чиновники часів Віктора Януковича мають серйозні шанси вивести свої європейські активи з-під санкцій ЄС.

Про це повідомляє видання "Апостроф" з посиланням на експертів, а також свої джерела, близькі до європейських інституцій.

Така позиція ГПУ також дозволяє представникам колишньої влади вільно відвідувати європейські країни.

Проблема полягає в тому, що українське силове відомство досі не зібрало докази злочинів багатьох колишніх чиновників, не повідомило їх про підозру і навіть не оголосило в міжнародний розшук.

Зокрема, статус підозрюваних так і не отримав Віктор Янукович-молодший син екс-президента, Артем Пшонка – син екс-генпрокурора, Сергій Клюєв – брат колишнього секретаря РНБО Андрія Клюєва, Олексій Азаров – син екс-прем'єра, екс-міністр освіти і науки Дмитро Табачник, екс-міністр юстиції Олена Лукаш, а також колишні радники президента Ігор Калінін та Андрій Портнов.

Цей факт виданню у вівторок підтвердили в Генпрокуратурі.

Активи 18 колишніх чиновників колишньої влади були заморожені Євросоюзом "авансом" – Україна повинна надати ЄС докази злочинів, скоєних цими людьми, але до цих пір це не зробила. Це грає на руку колишнім чиновникам, які оскаржили санкції проти себе в європейському суді.

"ЄС кілька разів звертався до української сторони за необхідними документами, але ГПУ досі не надала жодних доказів причетності цих людей до злочинів. Для Євросоюзу є неприпустимим створення прецеденту, коли він програє в суді у зв'язку з неправомірним введенням санкцій. Коли з одного боку – немає документальних підтверджень, а з іншого боку – йде агресивний тиск через суди, альтернативним варіантом для Брюсселя може бути виведення цих осіб з списку санкцій до рішення суду", – стверджує джерело видання.

Водночас, варто зазначити, що, як зазначив раніше в інтерв'ю "Європейській правді" прес-офіцер суду Балаш Лягоцький, навіть якщо Янукович виграє позов в Суді ЄС, це не означатиме автоматичної відміни санкцій проти нього.

За його словами, задовго до того дня, коли Суд ЄС виносить рішення, Рада ЄС встигає ухвалити нове рішення з новими обмеженнями.

Окрім того, раніше повідомлялося, що  Януковичу та його соратникам доведеться чекати до 2018 року, щоб отримати остаточне рішення Суду ЄС щодо санкцій.

Українська правда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.