Представники ЄС: Східне партнерство має стати вигідним Росії

Четвер, 20 листопада 2014, 12:12

В Європейському союзі досі сподіваються досягти такої ситуації, коли Російська Федерація не матиме застережень щодо формату Східного партнерства (СхП), який визначає співпрацю ЄС з Україною та іншими державами регіону.

Про це повідомили представники Європейського союзу під час панельної дискусії на Форумі громадянського суспільства Східного партнерства в Батумі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Нам потрібно досягти того, щоби Росія визнала, що Східне партнерство принесе вигоди не лише країнам партнерства, а й самій Росії", - заявив Дірк Шубель, глава департаменту Східного партнерства в зовнішньополітичній службі ЄС.

Слід зазначити, що Росія протягом декількох років не мала нічого проти СхП.

Посол Польщі у Грузії Анджей Чешковський додав що Росія має виграти також за збереження нинішнього формату СхП, який передбачає тісну економічну співпрацю ЄС та держав-партнерів: "Є приклад Польщі та динаміки її товарообігу з Росією. Наразі, коли Польща є членом ЄС, у нас товарообіг з Росією більший, ніж це було перед вступом".

Чешковський підкреслив, що протягом декількох перших років існування Східного партнерства "Росія не мала жодних застережень щодо цього формату", хоча від початку планувалося формування зони вільної торгівлі в рамках СхП.

"До речі, коли Східне партнерство утворювалося, ЄС мав аналогічну пропозицію до Росії. Ми пропонували РФ участь у цьому форматі, але вони відмовилися, обравши двосторонній діалог",  - зазначив він.

На жаль, врешті-решт і тут діалог був загальмований через дії Росії

Як відомо, до Східного партнерства входять шість країн – Україна, Молдова, Грузія, Вірменія та Азербайджан. Три перші декларують прагнення до подальшої інтеграції з ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.