Україна на останньому місці за інтеграцією з ЄС серед підписантів асоціації

П'ятниця, 21 листопада 2014, 09:14

Індекс Східного партнерства, який оцінює зближення країн регіону з Євросоюзом, свідчить, що Україна досі лишається на останньому місці серед країн, що підписали Угоди про асоціацію.

Такі дані містяться у щорічному індексі, який був представлений в п’ятницю в Батумі, під час Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (СхП), повідомляє кореспондент "Європейської правди".

Лідером СхП є Молдова,на другому місці – Грузія, яка протягом року показала найбільший прогрес. Як відомо, ці країни, а також Україна влітку підписали Угоди про асоціацію.

Як відомо від початку існування СхП (у 2009 році) Україну називали безумовним лідером в сфері євроінтеграції.

Після 2011 року ми опинилися на другому місці, лідером партнерства стала Молдова. В 2013 році Індекс СхП продемонстрував, що Україна втратила також другу позицію та спустилася на третє місце, а друге місце посіла Грузія.

Індекс 2014 року показав, що протягом року, що минув, прогрес України в усіх сферах був повільнішим, ніж в інших лідерів, тому відставання України від Молдови та Грузії лише посилилося.

Індекс СХП вимірюється у трьох блоках – зв’язок з ЄС, наближення (нормативної бази) до норм ЄС, а також менеджмент в сфері євроінтеграції.

Наводимо дані дослідження за трьома країнами-лідерами СхП. У дужках – дані індексу в 2013 році. Показники індексу є порівняльними, а не абсолютними (зниження показника не означає погіршення ситуації, а означає, що прогрес іде повільніше, аніж у лідера в даній категорії)

 Молдова

 Грузія

 Україна

 Зв’язок

 0.70 (0.70)

 0.59 (0.57)

 0.65 (0.65)

 Наближення

 0.69 (0.67)

 0.69 (0.63)

 0.60 (0.58)

 Менеджмент

 0.67 (0.59)

 0.74 (0.58)

 0.50 (0.52)

Лише  за одним блоком з трьох Україна лишається на другому місці, при цьому розрив із третім місцем скоротився порівняно з 2013 роком. У двох інших блоках наша держава має суттєве відставання від Молдови та Грузії.

Організатори дослідження, що проводиться в рамках СхП, зазначають, що наведені показники не враховують реформ, проведених восени.

"Індекс готувався за ситуацією станом на кінець липня, а до цього часу в Україні відбулися лише невеликі зміни", - прокоментував погіршення позиції України Леонід Літра, експерт Інституту світової політики.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.