Молдова готувала заявку на членство в ЄС минулого року, змістили на 2015 – експерт

Неділя, 23 листопада 2014, 11:56

Влада Молдови ще 2013 року планувала подати в Євросоюз заявку щодо свого членства в об’єднанні.

Про це повідомив в Батумі, під час заходів в рамках Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, експерт Інституту світової політики Леонід Літра, повідомляє кореспондент Європейської правди.

Літра зазначив, що цю інформацію підтверджують посадовці молдавського МЗС.

"Був чіткий план щодо того, щоби подати заявку у 2013 році. Однак зрештою Брюссель все ж переконав молдавських дипломатів не робити цього доти, доки не підпишуть Угоду про асоціацію між Молдовою та ЄС", - розповів  він в коментарі ЄвроПравді.

"Аргументом (який переконав Кишинів скасувати свої плани) стала небезпека отримати офіційну відмову з боку ЄС, адже на той момент у Молдови не було навіть асоціації, - пояснив експерт. – Тому вирішили відкласти це, але ненадовго. Зараз Молдова планує подати заявку про вступ до Євросоюзу в 2015 році".

Необхідно зазначити, що заявка щодо членства в Євросоюзі не потребує швидкої відповіді з боку ЄС, вона може перебувати на розгляді необмежено довгий час.

Як повідомляла Європейська правда, президент України Петро Порошенко раніше заявляв, що Україна подасть заявку на вступ до ЄС у 2019 році. Водночас, під час нещодавнього візиту в Кишинів повідомив про намір подати заявку про вступ до ЄС одночасно з Молдовою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.