Опозиція в Польщі готує вуличні та судові протести через нечесні вибори

Неділя, 23 листопада 2014, 14:58

Опозиція в Польщі вважає нечесними результати місцевих виборів та планує вуличні та судові протести.

Про це заявив лідер найбільшої у Польщі опозиційної партії "Право і справедливість" (PiS) Ярослав Качинський, повідомля TVN24.

"Ми вважаємо результати ненадійними та помилковими, просто щоб не використовувати слово "сфальшованими", - зазначив він.

"Це велика проблема для польської демократії, оскільки згода на такий розвиток подій означатиме зміну системи. Це означає зсув Польщі на Схід", - додав Качинський.

"Таким чином виборчі процедури в Польщі насправді не матимуть жодного значення, а служитимуть лише для штучної легітимізації існуючої влади", - наголосив лідер опозиційної партії.

За його словами, опозиція не погодиться на це та опротестовуватиме результати місцевих виборів в регіональних судах.

Окрім того, як зазначив Качинський, опозиція підніматиме питання нечесних виборів також і на міжнародних форумах та в Європейському парламенті.

Він також заявив, що 13 грудня відбудеться демонстрація опозиції.

"Цього року ми будемо мати дуже чітке гасло - ми не згодні зі способом підрахунку голосів на виборах, наполягаємо на перевірці того, що сталося та зміні виборчого законодавства таким чином, що можливості фальсифікацій різко скоротилися", - сказав Качинський.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що голова ЦВК Польщі подав у відставку після другого туру місцевиєх виборів.

Від неділі, коли закінчилося голосування на місцевих виборах, НВК страждає від проблем з функціонуванням виборчої системи. Це викликало затримку з підрахунком голосів і ускладнило визначення результати виборів.

Така невизначеність з результатами привела до сутичок, коли в четвер ввечері до НВК вдерлася группа протестувальників з вимогою відставки членів комісії.

При цьому прем'єр Польщі Ева Копач, як повідомляє Польське радіо, виключила проведення повторних виборів і назвала скандалом вторгнення демонстрантів до НВК.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.