Ромпей припустив федералізацію України і порівняв "ДНР" з Палестиною

Середа, 26 листопада 2014, 10:12

Європейський союз має знайти такий варіант виходу з української кризи, за яким Україна має стати децентралізованою або федералізованою державою.

Про це голова Європейської ради Герман ван Ромпей, який 1 грудня завершує перебування на посаді, заявив у виступі в паризькому Інституті політичних досліджень.

"З часу ухвалення мінських домовленостей 5 вересня про припинення вогню маємо 1000 загиблих. Я вже не називаю це припиненням вогню. Новий такий режим спіткає подібна доля, якщо все залишиться як є. Потрібне комплексне рішення для України, щоб це була децентралізована або федералізована держава", - сказав Ромпей.

Ключову роль, на його думку, відіграє те, що Україна повинна зблизитися з Європейським союзом, відповідно до побажань більшості її населення, а також встановити правильні стосунки з Росією, з якою вона поділяє спільну історію, культуру, мову.

Голова Європейської ради також закликав до повернення політичної довіри у діалозі між сторонами. Зокрема, він виступив за круглий стіл у форматі "Осло-1993" між ключовими гравцями. Як відомо, 1993 року в Осло, за підсумками секретних переговорів, було підписано таємний договір між Ізраїлем та Організацією звільнення Палестини, яку до того ізраїльська влада називала терористичною.

В протилежному випадку, на його думку, наслідки української кризи для Європи можуть бути такими ж, як у випадку балканських війн.

Нагадаємо, раніше за федералізацію України висловлювався міністр економіки Німеччини, лідер німецьких соціал-демократів Зігмар Габріель - за "розумну концепцію федералізації" України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.