У Молдові зняли з виборів проросійську партію

Четвер, 27 листопада 2014, 17:38

У Молдові зняли з виборів проросійську партію Patria на чолі з Ренато Усатим через те, що вона фінансувалася з-за кордону і не декларувала свої доходи у відповідному звіті.

Про це повідомляє молдовське видання Newsmaker.md.

Відповідне рішення ухвалила 27 листопада Апеляційна палата Кишинева.

Суд не лише зняв партію Усатого з виборів, але й постановив повернути в бюджет 8 млн леїв (бл. 500 тисяч доларів), незаконно витрачених на кампанію. 

Таким чином, суд задовольнив клопотання Центральної виборчої комісії (ЦВК), яка на позачерговому засіданні в четвер 26 листопада проголосувала за зняття партії Patria з виборів. Підставою для цього рішення стало звернення МВС Молдови в ЦВК.

У ньому стверджується, що партія допустила порушення при фінансуванні виборчої кампанії.

Рішення Апеляційної палати може бути оскаржене до Вищої судової палати (ВСП), що юристи партії Patria і мають намір зробити. Згідно із законом, ВСП в цьому випадку повинна винести остаточний вердикт до дня голосування.

Усатий сказав, що "не вірить у позитивне рішення" ВСП. Сказав, що сподівається на західних дипломатів, які, за його словами, прямо зараз обговорюють ситуацію. Він закликав не піддаватися на провокації і зазначив, що Patria не збирається нікого виводити на вулицю.

"Для нас це не було сюрпризом. Але даємо гарантію, що на наступних виборах ми наберемо більшість",- сказав Усатий.

Нагадаємо, рішення ЦВК було прийнято на підставі скарги Генерального інспектора поліції, за даними якого виборча кампанія Patria фінансувалася з-за кордону, а самі кошти не декларувалися у фінансовому звіті партії, які та щотижня здавала в ЦВК.

Раніше повідомлялося, що у молдовських комуністів напередодні виборів вилучили зброю та вибухівку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.