Створення сил швидкого реагування НАТО можуть відкласти - ЗМІ

П'ятниця, 28 листопада 2014, 09:05

Заплановане створення сил швидкого реагування НАТО у відповідь на анексію Росією Криму можуть відкласти через брак необхідного обладнання та проблеми з фінансуванням.

Про це повідомляє Reuters.

"Ми виявили, що створення такої можливості (швидкого реагування. – Ред.) викликає більші труднощі, ніж того очікував альянс, приймаючи відповідне рішення в Уельсі", - сказав посол Великої Британії в НАТО Адам Томсон.

Міністри закордонних справ країн НАТО зустрінуться наступного вівторка, щоб розглянути прогрес, досягнутий після саміту в Уельсі. В НАТО очікують, що в лютому наступного року буде затверджена форма і кількість майбутніх сил швидкого реагування.

Але дипломати не очікують, що ці сили повністю функціонуватимуть до 2016 року. Наступного року НАТО поліпшуватиме наявні сили швидкого реагування, які є сходинкою на шляху до нового "вістря".

Дебати з приводу "вістря" спрямовані на вирішення питання про те, хто платитиме за це і хто надаватиме війська і техніку, сказав дипломат НАТО на умовах анонімності.

Крім того, однією з причин відтермінування є скорочення чисельності збройних сил НАТО і відповідно нижча здатність перекидання обладнання, ніж за часів холодної війни.

Питання також у тому, що європейські союзники хотіли відігравати ключову роль у створенні нової сили. Проте у зв’язку зі скороченням витрат вони мусять покладатися у цьому плані на США.

Нагадаємо, на саміті в Уельсі у вересні лідери країн НАТО домовилися про створення сил швидкого реагування на землі, в повітрі і на морі з метою підтримки союзників у відповідь на агресію Росії щодо України. 

Зокрема, Естонія, Велика Британія, Латвія, Литва, Данія, Норвегія та Нідерланди 4 вересня підписали угоду про намір створити спільні сили швидкого реагування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.