Донбас – це інструмент тиску Москви на Київ – глава Бюро нацбезпеки Польщі

Понеділок, 3 листопада 2014, 15:37

Заморожений конфлікт на Донбасі став поряд з перекриванням поставок газу ще одним інструментом тиску Росії на українську владу.

Таку думку в ефірі Польського радіо висловив глава Бюро національної безпеки Польщі Станіслав Козєй.

"Це щось схоже на газовий вентиль. Росія має такого типу політично-стратегічні пункти на своєму кордоні, які може використовувати, коли захоче натиснути на свого сусіда - на Україну, Молдову чи Грузію", - сказав він, коментуючи проведені вчора проросійськими бойовиками "вибори" на контрольованих територіях Донбасу.

Він зазначив, що Росія проведенням псевдовиборів "дозаморозила" цей конфлікт, зауваживши, що у будь-який момент може знову його розпалити, аби збільшити тиск на українську владу.

"Те, що зараз відбувається в Cхідній Україні, - це стабілізація замороженого конфлікту, котрий вигідний Росії", - сказав Козєй.

Визнанням "виборів" на Донбасі Росія дала зрозуміти, що не зацікавлена у співпраці з Заходом, тому Заходу треба відштовхуватись від того, що склалася нова система міжнародних відносин, і відповідно до цього будувати свою систему безпеки.

Раніше подібну думку висловлював президент Польщі Броніслав Коморовський, коли говорив про кінець Біловезької епохи у міжнародних відносинах та про те, що  Кремль буде готовий "розігріти" "заморожений" конфлікт на Донбасі у зручний для себе момент.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.