Росія погрожує НАТО "тривалими наслідками" за захист Східної Європи

Середа, 5 листопада 2014, 09:45

Росія готова до ескалації напруженості у відповідь на дії країн-членів НАТО щодо нарощування оборонного потенціалу в Центральній і Східній Європі.

Про це заявив постійний представник РФ в НАТО Олександр Грушко в інтерв'ю російському виданню "Коммерсант".

Дипломат прокоментував останні дії альянсу з розміщення тимчасових баз на території країн-членів Східної Європи.

За його словами, у відповідь Заходу слід очікувати нарощування сил Російської Федерації. "Нова посилена конфігурація сил альянсу буде врахована у нашому військовому плануванні", - заявив посол.

"У НАТО мають намір продовжувати нарощувати оперативну готовність сил і наближати свою військову інфраструктуру до кордонів Росії. Це - прямий шлях до ескалації напруженості і підриву військової безпеки в регіональному вимірі і в цілому в Європі", - зазначив Грушко.

За словами російського дипломата, "пакет заходів зі зміцнення "східного флангу" і в цілому повернення НАТО до початкової функції захисту від "великого супротивника" матимуть тривалі політичні наслідки".

Посол між тим відкинув звинувачення Заходу в тому, що Росія сама винна в ескалації напруженості. Він також назвав надуманими звинувачення країн-членів НАТО в тому, що російські літаки почали набагато частіше вторгатися в повітряний простір європейських та північноамериканських держав, не дивлячись на те, що факти таких вторгнень задокументовані.

Як відомо, за підсумками вересневого саміту НАТО в Уельсі альянс ухвалив рішення про збільшення військової присутності в країнах Центральної та Східної Європи, включно з державами Балтії. В останні місяці в цьому регіоні регулярно проходять військові навчання.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.