Андрій Портнов обійшов санкції та отримав Шенген в Швейцарії, за межами ЄС

Фото, оновлено
Субота, 8 листопада 2014, 20:51

Колишній заступник голови адміністрації президента Андрій Портнов, ім'я якого входить до санкційного списку Євросоюзу, отримав шенгенську візу та планує відправитися "до Цюріха чи Брюсселя".

Про це сам Портнов повідомив у своєму Фейсбуці. 

"Осягнути міжнародні санкції спробую в Цюріху або Брюсселі. Офіційні контакти з владою європейських країн закінчилися вчора (7 листопада) видачею мені довгострокової візи до Швейцарії", - заявив він.

До свого повідомлення Портнов додав фото паспорта з річною швейцарською візою, яку видано 6 листопада 2014 року. 

Фото з Фейсбук Андрія Портнова

Андрій Портнов був одним з перших українських посадовців, щодо кого Євросоюз наклав обмеження у вигляді заборони в'їзду та арешту активів. Таке рішення було ухвалене ще 6 березня і воно досі є чинним, свідчить офіційний журнал ЄС - база даних європейського законодавства. 

Водночас, соратнику Януковича вдалося обійти заборону ЄС, скориставшись тим, що Швейцарія не є членом Євросоюзу. Вона доєдналася не до всіх санкційних рішень ЄС

Так, наприкінці лютого Українською правдою був оприлюднений перший санкційний список Швейцарії, де присутні Янукович, Азаров та інші посадовці, але відсутнє прізвище Портнова.

Водночас, ЄС додатково повинен був внести Портнова в "чорний список" шенгенської інформаційної системи, дія якого поширюється також на Швейцарію. Наразі незрозуміло - чи він помилково виявився відсутній у цьому списку, чи екс-посадовцю вдалося знайти спосіб обійти його.

У своєму дописі Портнов зазначив, що "направив в європейські органи докази фальсифікації українською владою кримінальних справ, що стали підставою для введення відносно мене міжнародних санкцій у вигляді заморожування неіснуючих активів і рахунків".

"За ці 8 місяців європейські органи дійшли висновку, що у мене немає ніяких рахунків і активів і заморожувати у мене нічого", - додав він.

Як відомо, ГПУ розшукує Андрія Портнова за звинуваченням у причетності до масових вбивств активістів на Майдані взимку 2014 року. 

У листопаді 2014 року прокуратура всьоме програла Портнову у суді: Печерський райсуд Києва задовольнив черговий позов Портнова до ГПУ та визнав незаконною переписку Генеральної прокуратури України з Євросоюзом щодо Портнова. 

Суд зобов'язав прокуратуру направити до ЄС лист, яким Євросоюз буде поінформовано "про свої незаконні дії, і направити дане рішення суду протягом 30 днів". 

Перед цим Портнов виграв суд до ГПУ про захист честі, гідності та ділової репутації: суд визнав дії Генпрокуратури щодо Портнова "протиправними, весь обсяг інформації про нібито його причетності до трагічних подій на Майдані в лютому 2014 недостовірним і невідповідним дійсності, зобов'язавши відновити його порушені права".

Апеляційний суд зобов'язав Генпрокуратуру в засобах масової інформації публічно спростувати раніше поширену інформацію і розмістити її на сайті ГПУ.

Українська правда 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: