НАТО визнає прагнення Грузії до членства, в України цього немає – посол США

Понеділок, 1 грудня 2014, 14:09

Країни-члени НАТО беруть до уваги та враховують задеклароване грузинською владою бажання досягти повноцінного членства в альянсі.

Про це заявив посол США в НАТО Даглас Льют на прес-конференції в понеділок, повідомляє з Брюсселю кореспондент "Європейської правди".

"Грузія – одна з чотирьох країн, яка ухвалила рішення рухатися в сторону членства. До речі, Україна не є в цьому переліку", - заявив представник Держдепу. "Грузія – один з ключових партнерів альянсу", - додав він.

Водночас у своїй заяві щодо цього він уникав згадки про те, що США чи альянс в цілому визнають перспективу членства Грузії в альянсі. За його словами, наразі йдеться лише про визнання односторонньої заяви Тбілісі.

"Лідери (країн-учасниць альянсу) вирішили, що нашою відповіддю на запит Грузії має бути більш глибока співпраця з цією країною", - заявив він, нагадавши, що на саміті в Уельсі альянс ухвалив спеціальну програму поглибленої військової співпраці з Тбілісі.

Варто зазначити, що план посиленої співпраці НАТО з Грузією, ухвалений на саміті в Уельсі, містить згадку про те, що ця програма має на меті підготувати  цю країну до можливого повноцінного членства в організації.

Водночас альянс відмовився надати Грузії План дії щодо членства (ПДЧ), про який вона просила.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.