Британія залучала авіацію НАТО для пошуків іноземного підводного човна

оновлено
Середа, 10 грудня 2014, 10:03

Британське військове командування запитувало допомогу авіації союзників по НАТО наприкінці листопада, коли біля берегів Шотландії були виявлені ознаки появи іноземного підводного човна.

Про це повідомляє ВВС.

Міністерство оборони Британії не коментує повідомлення про те, що авіація залучалася для пошуків невідомої субмарини.

Водночас у заяві військового відомства підтверджено той факт, що воно "запросило допомогу союзних сил, щоб ті перекинули патрульні літаки на базу Королівських ВПС Лоссімут на обмежений період часу".

У Британії відчувається нестача власних літаків для патрулювання морських акваторій після скорочення чисельності військової авіації кілька років тому.  "Це абсурдно, що Шотландія - морський народ - не має жодного морського патрульного літака", - прокоментував таке повідомлення шотландський депутат Ангус Робертсон, відповідальний за питання безпеки.

Повідомлення про виявлення перископа підводного човна біля берегів Шотландії з'явилися наприкінці листопада.

За інформацією ЗМІ, пошуки тривали до початку грудня, причому в найінтенсивніший період операції в "полюванні" брали участь два літаки P-3 Orion ВМС США, літак Aurora Королівських ВПС Канади і французька машина Dasault Atlantique.

У прочісуванні були задіяні також літак-розвідник Sentinel R1 британських Королівських ВПС і корабель британських Королівських ВМС.

Інцидент стався через місяць після того, як Швеція припинила пошуки іноземного підводного човна в своїх територіальних водах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.