Конфлікт з РФ триватиме десятиліттями - екс-генсек НАТО

П'ятниця, 12 грудня 2014, 08:30

Протистояння між НАТО і Росією може затягнутися на десятиліття.

Про це заявив в інтерв'ю латвійському журналу Ir колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен, повідомляє Delfi.lv.

"Сьогодні Росія вважає НАТО противником, і я дуже розчарований. На мою думку, цей сценарій конфлікту між Росією і Заходом розтягнеться на десятиліття. Ці розрахунки може змінити один елемент - ціна нафти, яка здатна скоротити період конфлікту", - зазначив він.

За словами колишнього генсека НАТО, російській еліті потрібен образ зовнішнього ворога, щоб приховати те, що вона не змогла модернізувати і реформувати суспільство.

Расмуссен вважає, що в Україні конфлікт не зупиниться - щоб не дозволити сусіднім країнам інтегруватися в НАТО і ЄС, Росії потрібні заморожені або відкриті конфлікти.

"Модель зрозуміла: Росія вважає, що ЄС і НАТО не прийматимуть нові країни, поки ці конфлікти не вирішені", - підкреслив він.

Відкритого нападу на країни Балтії, тим не менш, за словами Расмуссена, не буде, оскільки це призведе до запуску пункту 5 угоди НАТО про колективну безпеку.

"Однак ризик гібридної війни є - не відкритий конфлікт, а використання машини пропаганди, щоб створити внутрішні проблеми в Естонії і Латвії, де є велика російськомовна меншість", - заявив він.

Нагадаємо, Расмуссен завершив своє перебування на посаді генсека НАТО 30 вересня. Його наступником став колишній прем'єр-міністр Норвегії Єнс Столтенберг.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.