Рішення Венеціанської комісії щодо люстрації готуються змінити – джерело

П'ятниця, 12 грудня 2014, 11:35

Члени Венеціанської комісії, швидше за все, відкоригують свій критичний висновок щодо закону "Про очищення влади" (про люстрацію), враховуючи тиск української влади.

Про це Європейській правді повідомило джерело, ознайомлене з переговорами, які розпочалися вчора у Венеції.

"Найімовірніше, будуть зміни. Деталі узгодять лише у п’ятницю", - запевнив співрозмовник.

За даними Європейської правди, текст попереднього висновку ВК, який був офіційно надісланий в Києв для ознайомлення більше тижня тому, є надзвичайно критичним. У підсумковому розділі документа немає жодного пункту про відповідність закону нормам Ради Європи, а є лише критика та зауваження на адресу люстраційного закону.

Наразі незрозуміло, які саме зміни очікуються в документі. Враховуючи його виключно негативну тональність, висновок ВК щодо закону гарантовано не стане позитивним. Між тим, не виключено, що рівень негативу в ньому буде збалансовано фразами про допустимість люстрації.

Про те, що переговори з експертами Ради Європи можуть мати певний успіх, натякнув у своєму фейсбук-статусі також співавтор люстраційного закону, народний депутат Леонід Ємець.

Аргументом української сторони на користь перегляду є той факт, що при підготовці рішення експерти ВК не консультувалися з Києвом.

Цей факт визнається у висновку – у його проекті ВК зазначає, що "через проведення дострокових виборів в Україні... не було можливості відвідати Київ з візитом для переговорів з владою щодо закону".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.