Конгрес США пом'якшив санкції проти РФ та знизив підтримку України - ЗМІ

П'ятниця, 12 грудня 2014, 13:03

Остаточний варіант законопроекту "Акт на підтримку свободи в Україні" після всіх узгоджень в обох палатах Конгресу США зазнав певних змін.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на власні джерела.

Зокрема, з нього був вилучений розділ щодо надання Україні статусу головного союзника поза НАТО із зауваженням, що це є прерогативою адміністрації президента США.

Крім того, зазнали певних поправок формулювання щодо санкцій проти Росії.

З іншого боку, документ передбачає виділення $350 млн на військову підтримку України, в тому числі у вигляді постачання оборонного озброєння.

Як повідомляє агентство, Палата представників США у четвер пізно ввечері в прискореному режимі затвердила законопроект H.R.5859, який повністю повторює текст ухваленого в цей самий день у Сенаті США проекту закону S.2828 "Акт на підтримку свободи в Україні".

"Сьогодні пообіді Сенат нарешті прийняв законопроект S.2828. Що зробили конгресмени в Палаті представників – вони вдалися до процедури, коли в точності до тексту цього документа внесли новий законопроект H.R.5859, який пройшов одностайне узгодження та наприкінці дня був прийнятий", - зазначило джерело.

За процедурою, щоб документ був остаточно затверджений, під ним має поставити свій підпис президент США Барак Обама. Згідно із законодавством, на це главі державі відводиться обмежений час, в іншому разі документ буде вважатися таким, на який накладено вето.

Водночас, як зауважують місцеві оглядачі, одностайна підтримка законопроекту в Сенаті й Палаті представників, скоріше за все, означає, що рішення було попередньо узгоджене з Білим домом.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Сенат підтримав статус України як головного союзника США поза НАТО та пакет нових санкцій проти РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.