Україні додатково потрібно 15 млрд евро - президент Єврокомісії

Середа, 17 грудня 2014, 12:34

Україні необхідно додатково 15 млрд євро для ліквідації фінансового розриву.

Про це йдеться в заяві президента Єврокомісії Жана-Клода Юнкера.

Юнкер нагадав, що ЄС вже надав значну фінансову допомогу Україні в сумі 1,36 млрд євро. Крім того, ще 250 млн будуть надані 2015 року.

"Союз і його країни-члени мають і надалі допомагати й підтримувати роботу українського уряду. Випробування, які стоять перед ним, — величезні. Міжнародний валютний фонд дав оцінку фінансовому розриву України. Україні знадобиться 15 млрд евро окрім тієї допомоги, що вже запланована", - йдеться в заяві.

При цьому президент Єврокомісії наголосив, що ЄС може надавати допомогу лише в рамках свого бюджету, вільні кошти в якому вже закінчилися. "Таким чином, нам необхідно відповісти на запит України щодо додаткових 2 млрд євро, оскільки уряд не може зробити цього. Країни-члени повинні зробити свій внесок, оскільки ЄС не може зробити цього, і дати нам більше гнучкості в бюджеті", — зазначив Юнкер.

Президент Єврокомісії також наголосив на важливості гарантування енергетичної безпеки України, зазначивши, що Єврокомісія заохочуватиме український уряд замовити достатню кількість газу в РФ у січні й лютому 2015 року.

"Зимовий пакет газової угоди, укладеної 30 жовтня, реалізується. Україна замовила першу партію - 1 млрд кубометрів газу, що була передплачена 5 грудня. Поставки вже почалися", - додав Юнкер.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: