Російська криза не вплине на світову економіку - Баррозу

Неділя, 21 грудня 2014, 15:39

Колишній президент Єврокомісії Хосе Мануель Баррозу впевнений крах російської економіки не загрожує Європі. За його словами, Росія не настільки інтегрована в світову економіку, щоб викликати її спад.

Про це він заявив в інтерв'ю Die Welt.

За словами Баррозу, Євросоюз веде правильну політику щодо санкцій проти РФ. "Я пишаюся тим, що ЄС одноголосно виступає з цього питання", - заявив він.

При цьому екс-глава Єврокомісії впевнений, що світу потрібно готуватися до затяжної кризи з Росією - сторони навряд чи найближчим часом прийдуть до консенсусу з питання про території Криму.

У зв'язку з цим він відзначає - ЄС зобов'язаний залишати відкритими канали з Росією для вирішення конфлікту на сході України. "Тут важлива позиція Ангели Меркель, яка примножила авторитет і повагу в Німеччині в усьому світі",- уточнює Баррозу.

Крім того, екс-президент ЄК нагадує, що РФ завжди була в курсі переговорів України і ЄС. "У 2012 році Путін неодноразово говорив мені, що не буде чинити перешкод членства України в ЄС. Хоча я постійно говорив і Ющенку, і Януковичу, і Тимошенко, і нинішньому президенту Порошенко - ми ще не дозріли".

"Протягом п'яти років переговорів (про підписання Договору про Асоціацію - ЄП) уряд Росії отримував детальну інформацію. Путін також був повною мірою інформований. Але сьогодні він каже, що був здивований і що це не так",- уточнює Баррозу.

Баррозу заявляє, що дуже засмучений тим, що РФ втрачає шанси на модернізацію. "Путін розуміє, що вплив Росії у світі падає і відчуває себе скривдженим. Колись Росія була однією з двох наддержав. Сьогодні це вже не має значення. Ясно одне - за спиною Росії знаходиться Китай, що має куди більшу економічну міць. Китай - це справжня сила і він стає сильнішим, тоді як економіка Росії, основою якої є нафта і газ, стане слабшою, якщо нічого не зробити".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.