77% поляків впевнені, що Польща є безпечною державою

Понеділок, 22 грудня 2014, 14:37

Незважаючи на конфлікт в Україні, переважна більшість поляків вважають свою країну безпечною державою.

Такими є результати опитування CBOS на замовлення Бюро нацбезпеки Польщі, повідомляє видання wiadomosci.onet.pl.

"Відчуття безпеки всередині Польщі наразі найсильніше в історії досліджень Центру, починаючи з кінця 80-х років" - зазначають соціологи. Вони пояснюють це тим, що "поляки активно стежать за розвитком подій в Україні і мають більше шансів помітити і оцінити рівень стабільності та безпеки в Польщі".

На запитання, чи є Польща безпечною країною ствердно відповіли 77% респондентів, 67% відповіли, що швидше так ніж ні. Протилежної думки дотримується 21% опитаних.

Щодо міжнародної безпеки, то передусім поляків непокоїть енергетична безпека, а також проблеми, пов’язані з фінансово-економічною кризою в Європі та світі.

Майже чверть громадян Польщі стурбовані зростанням імміграції з зон конфліктів.

В той же час кожен п’ятий поляк вважає, що в Європі можлива відкрита війна.

Найбільш важливим фактором, який визначає безпеку, на думку більшості респондентів (92%), є сучасна армія. 88% опитаних таким фактором вважають членство у НАТО, 86% - високий рівень економічного розвитку, 82% - диверсифікацію джерел енергії.

64% поляків, вважають, що зовнішніх загроз Польщі немає. В той же час 26% опитаних назвали Росію основною загрозою для польського суверенітету.

І хоча більшість респондентів підтримала співпрацю в рамках НАТО 72% поляків висловилися протии розміщення в Польщі ядерної зброї (підтримали б таке рішення 15% респондентів).

Репрезентативне опитування проводилось з 6 по 16 листопада, методом прямого інтерв’ю.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.