Росія оновила воєнну доктрину, описавши, як атакувала Україну попри загрозу від НАТО

П'ятниця, 26 грудня 2014, 15:21

Президент Російської Федерації Володимир Путін своїм указом ввів в дію оновлену воєнну доктрину РФ.

Цей документ, затверджений на засіданні Ради безпеки РФ 19 грудня, визначив нові пріоритети, побоювання, а також ключові дії держави у військовій сфері.

Правки внесені в документ у зв'язку зі "зміною характеру воєнних небезпек і військових загроз, завдань у галузі забезпечення військової безпеки і оборони, а також умов розвитку Російської Федерації", наголошується в повідомленні Радбезу.

Серед іншого, була суттєво оновлена стаття доктрини, що описує "характерні риси і особливості сучасних військових конфліктів".

Нове формулювання першого пункту цієї статті з точністю описує стратегію дій Росії при ескалації конфлікту на українській території - в Криму і на Донбасі.

У затвердженому Путіним документі зазначається, що "в нинішній час військовий конфлікт передбачає комплексне застосування військової сили, політичних, економічних, інформаційних та інших заходів невійськового характеру, що реалізуються з широким використанням протестного потенціалу населення і сил спеціальних операцій".

При цьому назва Україна в документі не згадується.

У розділі "Основні зовнішні військові небезпеки", крім проблеми "підтягування військової інфраструктури країн-членів НАТО до кордонів Російської Федерації, в тому числі шляхом подальшого розширення блоку" та інших, традиційних для даного документа пунктів, з'явилися такі загрози:

- дестабілізація обстановки в окремих державах і регіонах і підрив глобальної і регіональної стабільності;

- встановлення в державах, суміжних з Російською Федерацією, режимів, у тому числі в результаті повалення легітимних органів державної влади, політика яких загрожує інтересам Російської Федерації.

Також, як повідомляла Європейська правда, нова доктрина декларує готовність РФ співпрацювати з НАТО, але водночас визнає альянс в якості головного джерела небезпеки для Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.