Президент Чехії порівняв учасників акцій протесту з неандертальцями

Субота, 27 грудня 2014, 09:35

Президент Чехії Мілош Земан наполягає на своїй позиції щодо російсько-українського конфлікту і прав людини, хоч це і викликає протести по всій країні, і порівнює протестувальників з неандертальцями.

Про це він сказав у своєму різдвяному зверненні до громадян, повідомляє видання Ceske Noviny.

Земан зазначив, що хоче бути президентом суверенної Чеської Республіки, яка не залежить від зовнішніх чинників, будь то Організація Варшавського договору чи Рада економічної взаємодопомоги.

Щодо антипрезидентських акцій, які останнім часом відбувалися в Чехії, Мілош Земан сказав, що кожен має право на власну позицію, навіть президент.

"Останній раз криками і ревом доходили до порузуміння лише неандертальці, але то було досить давно", - зазначив він.

"Я не збираюся прикрашати і героїзувати нашу історію, хоча гадаю, це було б надвичайно популярним", - сказав він, додавши, що не згоден вважати символом боротьби за права людини російську групу "з вульгарною порнографічною назвою".

За його словами, він не сприймає всерйоз ініціативи колишніх борців за демократію. Він не уточнив, про кого йдеться, але скоріше за все мав на увазі петицію з вимогою його відставки і незгодою з його позицією щодо України.

Різдвяне звернення президента транслювали кілька телеканалів і Чеське радію, звернення показували у записі.

Нагадаємо, раніше у Чехії пройшов ряд антипрезидентських акцій, на яких президента Земана критикували за прокремлівську і антиукраїнську позицю, за вислови, які ображають права людини, за матюки в радіоефірі і вимагали його відставки.

Наймасовішими були акції 17 листопада, коли Земана освистали і закидали яйцями.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.