У Хорватії проходять президентські вибори

Неділя, 28 грудня 2014, 13:25

У неділю в Хорватії проходять президентські вибори.

Опитування свідчать про те, що жоден з кандидатів не виграє вибори у першому турі, пише Reuters.

На ключову посаду претендують чинний президент Хорватії Іво Йосипович, представник Соціал-демократичної партії, Колінда Грабар-Кітарович від правоцентристської партії "Хорватська демократична співдружність", Мілан Куюнджіч  від "Союзу за Хорватію", а також 24-річний студент Іван Сінчіч з неурядової організації "Жива стіна".

Лідерами президентським перегонів вважається Йосипович, його найближчою суперницею є колишній міністр закордонних справ та посол у США та при НАТО Грабар-Кітарович.

Як зазначає агентство, правляча соціал-демократична партія сподівається, що її кандидат Йосипович допоможе їй повернути прихильність громадян після неспроможності уряду зупинити економічний спад.

"Соціал-демократи бачать у перемозі Йосиповича свого роду рятівне коло напередодні парламентських виборів, але це не зовсім так", - сказав Анджелко Мілардовіч, керівник Інституту європейських та глобальних досліджень.

"Все можливо, але для Хорватської демократичної співдружності результат цього голосування практично не має значення. Є така велика ймовірність, що вони повернуться до влади на парламентських виборах наступного року, враховуючи невиконані обіцянки і втрату довіри до чинної влади", - додав він.

Хорватія, яка приєдналася до ЄС у липні минулого року, пройшла через шість років рецесії і має перспективи нульового економічного зростання в 2015 році та безробіття на рівні 19%.

Проблемою залишаються високі податки і неефективне адміністрування.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що чинний президент Хорватії Іво Йосипович лідирує напередодні президентських виборів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.