Колишній посол США закликає Білий дім негайно дати Україні зброю

Понеділок, 8 грудня 2014, 14:59

Сполучені Штати Америки, якщо хочуть зберегти довіру до себе, мають невідкладно надати Україні летальну зброю "включно з бронебійними, зенітними, протиракетними установками".

Про це йдеться в статті "Як мають реагувати США на українську кризу" авторства колишнього посла США в Україні Джона Гербста та лауреата Нобелівської премії з економіки Роджера Маєрсона, що опублікована на сайті "Європейської правди".

На думку авторів, в іншому разі США ставить під удар саму ідею договору про нерозповсюдження ядерної зброї, адже Україна, відмовившись від ядерного арсеналу в рамках Будапештського меморандуму, очікувала на реальні гарантії своєї безпеки.

"Сама ідея про нерозповсюдження ядерної зброї може бути дискредитована в усьому світі, якщо американські гарантії безпеки знову і знову виявлятимуться марними… Америка повинна дати всім зрозуміти, що її допомога в рамках Будапештського меморандуму включає постачання оборонної зброї", - йдеться в статті Гербста та Маєрсона.

"Цю допомогу слід надати негайно, можливо, разом з бронебійними, зенітними, протиракетними установками та обладнанням для збору розвідувальної інформації, - додають американські експерти. - Сполучені Штати повинні поінформувати Москву про те, що постачання такого обладнання буде зупинено, щойно Росія... виведе війська (регулярну армію і "добровольців") і військову техніку за територію України і визнає повний контроль Києва на Донбасі".

Водночас Джон Гербст та Роджер Маєрсон вважають за можливе закрити шлях України до НАТО в обмін на врегулювання на Донбасі.

"Америка повинна запропонувати договір на жорстких умовах: Сполучені Штати не підтримуватимуть вступ України до НАТО, тільки-но Кремль повністю виконає свої зобов'язання за мінськими угодами, а Україна цілком відновить контроль над Донбасом", - пишуть вони.

Примітно, що американські експерти, перераховуючи вимоги до РФ, ані словом не згадали про окупований Росією Крим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.