Іспанія хоче змінити Шенгенську угоду для контролю над кордонами

Неділя, 11 січня 2015, 15:04

Іспанія хоче запровадити прикордонний контроль в рамках ЄС, який би не був дискримінуючим і в той же час забезпечував би безпеку в умовах, коли чимало джихадистів повертаються з Близького Сходу в Європу.

На думку міністра внутрішніх справм Хорхе Фернандеса Діаса це можливо запровадити шляхом зміни в правилах Шенгенської угоди, про що він сказав в інтерв’ю El Pais.

На його думку, така зміна не приведе до того що буде обмежено свободу пересування в ЄС.

"Інша справа в тому, що потрібні певні елементи контролю, які не підривають загальний принцип свободи пересування і які можуть застосовуватись щодо осіб, стосовно яких існує розумна підозра в здійсненні терористичної діяльності" - сказав Діас.

За його словами, наразі терористи використовують свободу пересування в ЄС для підривання європейської безпеки.

Він висловив намір обговорити питання внесення змін до правил прикордонного контролю, що може потягнути за собою зміни до Шенгенської угоди, на зустрічі зі своїм французьким колегою в Парижі.

Договір "Про скасування паспортного митного контролю між країнами Європейського Союзу", первинно підписаний 14 червня 1985 сімома європейськими державами (Бельгією, Нідерландами, Люксембургом, Францією, Німеччиною, Португалією та Іспанією. Угодна набула чинності у 1995 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.