Суд ЄС визнав законним план ЄЦБ щодо закупівлі держоблігацій

Середа, 14 січня 2015, 12:25

Програма викупу держоблігацій Outright Monetary transactions (OMT) ЄЦБ в цілому відповідає основним договорами Євросоюзу.

Про це йдеться в попередньому рішенні генерального адвоката Суду ЄС Педро Круса Вильялона.

"У Європейського центробанку повинні бути широкі повноваження для вироблення і реалізації грошово-кредитної політики, і суди повинні виявляти істотну ступінь обережності при розгляді справ, пов'язаних з діяльністю ЄЦБ", - йдеться в його висновку.

Однак, як підкреслив юрист, для досягнення повної законності ЄЦБ слід забезпечити виконання деяких умов.

За словами адвоката, в той час як ЄЦБ має право купувати облігації, а схема в цілому розглядається як "необхідна" і "пропорційна", банк спочатку повинен викласти його обґрунтування і відсторонитися від будь-якої прямої допомоги державам-членам єврозони.

Варто зазначити, що це питання було адресоване Суду ЄС Конституційний судом Німеччини після того, як 37 тис. позивачів оскаржували законність купівлі облігації ЄЦБ в "потенційно необмежених" кількостях, щоб зняти загрозу розпаду єврозони.

Висновок Вильялона не має обов'язкової сили і є проміжним рішенням по справі ЄЦБ.

Остаточне рішення буде винесено протягом 4-6 місяців.

У більшості випадків Суд ЄС погоджується з висновком генерального адвоката, однак були випадки, коли він виносив діаметрально протилежні рішення.

У вересні 2012 року голова ЄЦБ Маріо Драгі оголосив деталі програми OMT, яка дозволить ЄЦБ купувати державні облігації постраждалих членів єврозони, якщо вони звернулися за допомогою.

Раніше Німеччина виступала проти OMT, кажучи, що вона є поза межами компетенції ЄЦБ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.