Росія в лютому може вимагати від Франції виплатити штраф за "Містраль"

Понеділок, 19 січня 2015, 11:39

Росія чекає від Франції офіційного пояснення причин зриву визначених контрактом термінів поставки вертольотоносців "Містраль".

Про це повідомляє "Інтерфакс", посилаючись на військово-дипломатичне джерело.

"Згідно з умовами контракту перший вертольотоносець "Містраль" Франція повинна була передати ВМФ РФ восени минулого року. Контрактом передбачено, що ці терміни з технічних причин могли бути пролонговані на три місяці, тобто до кінця січня. Якщо в найближчі півмісяця ми ніяких офіційних пояснень з приводу перспектив передачі першого вертольотоносця не отримаємо, то змушені будемо поставити питання про пред'явлення Франції штрафних санкцій", - сказав співрозмовник агентства.

Він не виключив, що Росія в односторонньому порядку може відмовитися від отримання вертольотоносців через невиконання французькою стороною умов контракту. У цьому випадку Франція буде змушена повернути Росії всі авансові платежі.

"Крім того, Росія матиме право подати позов в один з міжнародних судів на предмет компенсації заподіяної шкоди, так як Франція припинила передачу вертольотоносців з політичних мотивів, що не передбачено умовами контракту як форс-мажорні обставини", - сказав він.

Співрозмовник агентства уточнив, що введені Євросоюзом санкції проти Росії не можуть бути причиною відмови від поставки вертольотоносців, так як вони не поширюються на раніше укладені контракти у сфері військово-технічного співробітництва.

За його словами, до тих пір, поки питання з передачею "Містралів" не буде остаточно вирішено, екіпаж першого вертольотоносця "Владівосток", який вже пройшов необхідну підготовку у французькому Сен-Назері, буде перебувати в Росії.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Франції Жан-Ів ле Дріан заявив, що Франція чекає на реальне дотримання перемир'я та на політичне врегулювання в Україні, щоби здійснити постачання "Містралів" до Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.