МЗС вже не вимагає від РФ компенсації для скасування санкцій. Кажуть, це лише ідея

документ
Вівторок, 20 січня 2015, 17:01

Павло Клімкін назвав некоректною інформацію про те, що Київ вважає необхідним відшкодування Москвою збитків України в якості умови для скасування накладених на неї санкцій.

Про це міністр заявив під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

На запитання про те, чи відповідає дійсності документ, який цитувала Європейська правда, він відповів: "Абсолютно ні".

Між тим високопосадове джерело "Європейської правди" в МЗС, а також співрозмовник в структурах ЄС вже після виступу Клімкіна підтвердили, що Україна дійсно передавала до ЄС документ із  пунктом про необхідність такого відшкодування.

"Європейська правда" публікує повний текст даного документа в тій редакції, в якій його було передано главам МЗС європейських країн. Дипломати, з якими спілкувалася редакція, підтвердили автентичність цього тексту.

Одне з джерел в МЗС пояснило, що при підготовці такого звернення до Ради ЄС Київ не розраховував на його розголос у ЗМІ, тому тепер міністр мав публічно відмежуватися від даної позиції.

"Цей документ дійсно існував і був переданий до засідання Ради ЄС. Але це скоріше non-paper, ґрунт для роздумів міністрів у контексті їхніх дискусії про подальший розвиток відносин ЄС з РФ", - пояснило одне з джерел видання.

"МЗС не акцентує увагу на цьому пункті, а лише згадує його як можливий варіант. Ми ще не отримували реакцію європейських партнерів на цей пункт (про вимогу компенсації з боку РФ). Пріоритетом для нас зараз залишається забезпечення того, щоб рішення про долю санкцій ухвалювалося на основі виконання вже визначених ЄС критеріїв", - заявив дипломат.

За даними "Європейської правди", це звернення, що надійшло до Ради ЄС від української дипломатичної служби, отримало також критичну реакцію з боку адміністрації президента.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.