Лінкявічюс: продовження липневих санкцій щодо РФ залежатиме від Німеччини

Четвер, 22 січня 2015, 13:51

Щоб продовжити дію липневих санкцій проти Росії, потрібна буде одностайна згода всіх країн ЄС, і в цьому питанні багато що залежатиме від позиції Німеччини.

Про це сказав глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс в інтерв’ю телерадіокомпанії LRT, повідомляє Delfi.lt.

За його словами, ніхто не може уявити, що може статися в Україні за день чи два, але якщо у березні не трапиться нічого особливого, то коли дійде справа до перегляду кримських санкцій, вони будуть прийняті.

"Але йдеть лише про чорні списки осіб і бізнесів. А в червні перегляд головних санкцій потребуватиме одностайності. Є можливість зібрати якомога більше голосів, і тут багато що залежатиме від Німеччини", - зазначив Лінкявічюс.

За його словами, позиція Італії та Франції є більш-менш зрозумілою, але поки не ясно, чи "триматиме фронт" Ангела Меркель, особливо в світлі розбіжностей її поглядів з партнерами по правлячій коаліції.

Міністр зазначив, що в Європі є сили, які бажають бачити позитивні сигнали в діях Росії, щоб отримати змогу повернутися до робочих відносин, до діалогу, "отримати змогу продавати "Містралі" тощо.

Глава МЗС Литви відзначив слабку позицію ЄС перед Росією.

"Ми стоїмо в позиції захисту: ми не боремось з інформаційною війною, не формуємо думку… Ми поводимося як своєрідні прохачі: будь-ласка, діалог, будь-ласка, партнерство…" - зазначив Лінкявічюс.

За його словами, оскільки іноді видається, що Росія поводиться як "непритомна", але при цьому вона має ядерну зброю, то у Європі формується думка "що її краще не чіпати". Або ж взаємодіяти у питаннях боротьби з тероризмом чи вірусом Еболи. В той же час фундаментальні для РФ речі – як вплив на зовнішню політику сусідів – лишаються поза увагою.

Водночас Лінас Лінкявічюс висловив сподівання, що ситуація на сході України зміниться.

"Нещодавні атаки росіян, перекидання військ свідчать про те, що це може бути останньою спробою Путіна захопити все те, що ще можна захопити. Значне погіршення економічної ситуації рано чи пізно змусить Росію сісти за стіл переговорів. Адже хоча ситуація в російській економіці не така катастрофічна як в українській, але близька до цього", - зазначив він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.