Комітет ПАРЄ дійсно погодився зняти з РФ більшість санкцій - документ

Вівторок, 27 січня 2015, 11:52

Російська делегація в ПАРЄ змогла пролобіювати виключення ключових санкцій проти себе з проекту резолюції, яка буде ухвалена на поточній сесії асамблеї.

Про це свідчить рішення, ухвалене за підсумками засідання Моніторингового комітету, з яким змогла ознайомитися "Європейська правда".

Глава моніторингового комітету, австрійський соціаліст Штефан Шеннах, запропонував проект документа, в  якому визначав лише мінімальні обмеження повноважень росіян.

Порівняно з 2014 роком, росіянам запропоновано повернути:

- право голосу на засіданнях Асамблеї;
- право участі у всіх керівних органах ПАРЄ;
- право голосувати на засіданнях всіх керівних комітетів та інших органів ПАРЄ.

Шеннах запропонував (у ст.14 резолюції) лишити тільки три незначних обмеження, накладених на російських депутатів – позбавивши їх права бути доповідачем, брати участь у спостереженні за виборами, бути призначеним представником ПАРЄ в зовнішніх органах.

Джерела "Європейської правди" стверджують, що на засіданні Моніторингового комітету розглядалися два взаємовиключних варіанти – посилити санкції проти РФ чи суттєво знизити їх.

З перевагою в три голоси переміг другий варіант, підтриманий Росією.

Між тим це рішення не є остаточним, його ще мають затвердити на засіданні асамблеї в середу. Однак Росія веде активну підготовку задля його підтримки, зокрема, обіцяючи депутатам звільнити Надію Савченко. Детально про цей торг – у статті "Європейської правди".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.