ПАРЄ готується до голосування щодо України – чіткої підтримки в залі немає

Вівторок, 27 січня 2015, 14:06

У вівторок в другій половині дня Парламентська асамблея Ради Європи має завершити обговорення та проголосувати за резолюцію щодо України.

Як повідомляє зі Страсбурга кореспондент "Європейської правди", початок обговорення показав не таку оптимістичну картину з підтримкою Києва, на яку сподівалися українські депутати.

Лише невелика частина виступаючих звертали увагу на останні обстріли бойовиками житлових кварталів; ще менше депутатів зазначали, що Росія постачає озброєння, бійців та здійснює фінансову підтримку бойовиків.

В початковому тексті резолюції також відсутні норми про роль Росії у підтримці збройного протистояння на Донбасі, водночас запропоновано, щоби ПАРЄ "із задоволенням відзначила низку позитивних кроків, які вжиті російською владою у відповідь на зростання потоку біженців".

Точно така позиція була характерною для багатьох виступів.

"Озброєні банди діють, склалася обстановка беззаконня. Росія в цих умовах приймає сотні тисяч біженців", - зазначив, зокрема, глава Моніторингового комітету ПАРЄ Штефан Шеннах.

До резолюції зареєстровані 37 поправок, які будуть розглянуті в пленарному залі надвечір. Зокрема, очікується, що буде підтримана поправка про необхідність невідкладно звільнити Надію Савченко – її звільнення в понеділок підтримала російська сторона.

Окрім цього, російська сторона пропонує пом’якшити низку норм (приміром, викреслити згадку про незаконну анексію Криму), а українські депутати зареєстрували низку жорстких поправок (зокрема, одна з них пропонує, щоби ПАРЄ закликала РФ "надалі утримуватися від фінансування тероризму в Україні", що означатиме непряме визнання того, що наразі має місце таке фінансування.

В середу заплановане також голосування щодо накладення санкцій щодо Росії. Це - окрема резолюція. В її проекті запропоновано, що представникам РФ повернуть більшу частину їхніх повноважень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.