Початок масової видачі біометричних паспортів затягується. Обіцяють в лютому

Понеділок, 5 січня 2015, 15:11

Територіальні підрозділи державної міграційної служби станом на 5 січня 2015 року не розпочали приймати документи на оформлення біометричних паспортів громадянина для виїзду за кордон.

Про це повідомляють читачі "Європейської правди", також ці дані підтверджує Державна міграційна служба (ДМС).

"Відразу після завершення підготовчих заходів буде визначено дату, з якої територіальні підрозділи почнуть приймати заяви з оформлення біометричних документів, яка буде оприлюднена на веб-сайті ДМС України", - зазначено нині на сайті ДМС.

Читачі ЄвроПравди повідомляють, що в "центральному ОВІРі" Київської області (обласному управлінні ДМС) заявникам у понеділок повідомляють, що система "працює в тестовому режимі" і приймання документів не проводиться.

В прес-службі ДМС визнали, що перші заявники зможуть подати документи на "біометрику" лише за тиждень.

"Юридично видача біометричних закордонних паспортів розпочалася з 1 січня, однак технічно станом на сьогодні, 5 січня, документи на їх оформлення не приймаються. Це пов’язано з новорічними святами. Але вже 12 січня можна буде подавати документи", - заявив "Європейській правді" керівник прес-служби ДМС Сергій Гунько.

Між тим  на першому етапі – в січні – по  всій Україні працюватимуть лише 30 робочих місць зі збору біометричних даних.

"Зрештою буде обладнано 600 робочих місць. Ми забезпечили захищений зв’язок та закупили необхідне обладнання, але воно ще не надійшло до України через те, що гроші були виділені пізно. Ми очікуємо, що орієнтовно 20 січня обладнання надійде до країни, тоді приймання документів на біометричні паспорти буде проходити в повному обсязі", -  запевнив Сергій Гунько.

"Можна стверджувати, що в лютому всі підрозділи ДМС, які сьогодні проводять видачу паспортів для виїзду закордон, оформлюватимуть також чіпові (біометричні) документи. При цьому, щоби оформити паспорт всім бажаючим, кількість робочих місць буде збільшено вдвічі - зараз їх приблизно 300, буде - 600", - заявив представник ДМС, зазначивши, що наразі не може назвати точну дату початку видачі біометричних паспортів.

Як відомо, видача біометричних документів є однією з вимог ЄС до України в рамках виконання плану дій з візової лібералізації.

Україна має налагодити безперебійну та недискримінаційну процедуру видачі паспортів, захисту персональних даних та гарантувати, що документи не видаються не громадянам України.

Уряд розраховує, що наприкінці травня Євросоюз ухвалить політичне рішення про скасування візового режиму для поїздок за кордон громадян України, що мають біометричні паспорти. Водночас наразі з боку ЄС не було офіційних підтверджень цього наміру. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.