4 країни закликали ЄС розробити план боротьби з російською пропагандою

П'ятниця, 9 січня 2015, 15:35

Литва, Велика Британія, Данія та Естонія звернулися до Єврокомісії із закликом розробити план дій по боротьбі з російської пропагандистської кампанією.

Про це йдеться в листі міністрів закордонних справ чотирьох країн, адресованому главі зовнішньополітичного відомства Євросоюзу (ЄС) Федериці Могеріні, передає Delfi.lt.

Лист підписали міністри Литви, Великої Британії, Данії та Естонії Лінас Лінкявічюс, Філіп Хеммонд, Мартін Лідегор і Кейт Пентус-Розіманнус.

Вони попередили, що "Росія швидко розширює свою кампанію дезінформації і пропаганди" з метою підтримки "політичних і військових цілей російського уряду".

Міністри закликали забезпечити надійну і конкурентоспроможну інформаційну альтернативу для російськомовних мешканців і тих, хто користується "контрольованими Росією ЗМІ".

Вони запропонували обговорити тему російської пропаганди на зустрічі міністрів країн-членів ЄС на початку року і закликали зовнішньополітичне відомство ЄС розробити план дій на 2015-2016 роки.

Автор ініціативи - глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс у п'ятницю сказав, що міністри "не пропонують цензуру або заборону, але хочуть, щоб були створені умови для по-справжньому неупереджених, вільних джерел інформації".

За його словами, Росія виділяє мільярдні суми контрольованим державою ЗМІ і потрібно "зміцнити стійкість суспільства до маніпуляцій".

"Хотілося б, щоб ми приділяли більше уваги створенню не лише на словах, а й конкретними діями умов для того, щоб люди отримували альтернативну, вільну, об'єктивну інформацію. В жодному разі вона не повинна контролюватися іншою "справедливою" владою, тому що це теж невільна інформація", - сказав міністр.

Зокрема, у листі до Брюсселя пропонується створити в інтернеті платформу, на якій подаватиметься інформація про брехню та маніпуляції, пропаганду, надавати підтримку ініціативам зі створення телеканалів, мережевих порталів, радіостанцій і друкованих ЗМІ російською мовою, заохочувати обмін продукцією всередині ЄС, пропонувати продукцію чинним російським ЗМІ.

Нагадаємо, раніше президент Естонії Тоомас Гендрік Ільвес закликав згуртуватися для боротьби проти пропаганди Кремля і "паралельної реальності", яку створює Росія в інформаційному просторі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.