Могеріні: саміт у Мінську - переломний момент

Середа, 11 лютого 2015, 15:27

Зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" у Мінську 11 лютого стане переломним моментом, який поверне події "на краще або на гірше".

Про це заявила високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні, передає La Libre.be.

За її словами, зустріч стане "шансом для Росії, щоб допомогти вирішити кризу".

"Якщо угода буде досягнута, то труднощі не завершаться. Але якщо результат зустрічі буде негативним, то всі варіанти, всі події, які хто-небудь може собі уявити, можливі. І деякі з цих перспектив викликають тривогу", - наголосила вона.

"Сьогодні для Росії є шанс бути відповідальним гравцем, здійснити свій вплив на сепаратистів, щоб знайти рішення цієї кризи, щоб відновити мир і поважати міжнародні правила, які вона порушила", - підкреслила Могеріні.

"Росія повинна припинити розглядати свої відносини з Європейським союзом як протистояння. Ми сусіди, хоча ми і не партнери на даний момент", - зауважила високий представник ЄС.

"Європейський союз - це не проект, направлений проти кого-небудь", - відзначила вона.

"Має бути ясно, що саме Україна, Молдова і Грузія повинні самостійно приймати рішення про своє майбутнє та сьогодення", - запевнила Могеріні.

Нагадаємо, раніше Могеріні заявила, що канцлер Німеччини та президент Франції мають офіційний мандат Євросоюзу для проведення переговорів з питання врегулювання кризи у "нормандському форматі".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.