Глава МЗС Франції розкрив деталі Мінська: РФ хотіла автономії, ми говорили жорстко

оновлено
Неділя, 15 лютого 2015, 14:55

Глава МЗС Франції Лоран Фабіус переповів журналістам деякі подробиці закритих переговорів у Мінську, та повідомив, що найбільші суперечки були щодо двох пунктів домовленостей.

Про це дипломат, який брав участь у мінському раунді разом з президентом Франсуа Олландом, розповів в неділю в ефірі телеканалу iTele.

"Діалог з Росією був досить жорсткий", - наголосив міністр.

Згодом він виніс цю фразу також в якості резюме переговорів, написавши в твіттері французькою: "Від початку нашим ставлення було таким: діалог та жорсткість".

"Були дві ключові проблеми на переговорах – спільний контроль за українсько-російським кордоном та особливий статус Донбасу", - заявив він.

Зокрема, він повідомив, що саме було каменем спотикання у другому питанні

"Слова (формулювання) були особливо важливими. Коли ти слухаєш українців, вони наполягають, що має бути лише термін децентралізація (Донбасу)... Бере слово Росія – і наполягає, що повинна бути автономія", - переказав Фабіус подробиці діалогу.

Кадр з трансляції

"Оскільки було багато непорозумінь у визначеннях та термінології: автономія, децентралізація, - вирішили чітко розписати у зносках ключові елементи статусу", - додав він.

Як відомо, зрештою – за підтримки європейських переговірників, - в погодженому тексті не виявилося згадок про федералізацію чи про автономію територій, не підконтрольних Києву.

Лоран Фабіус також наголосив, що чекає на відведення важкої зброї обома сторонами. "Відведення озброєнь - це одне з ключових досягнень Мінська", - пояснив він.

Міністр окремо прокоментував фінальний етап мінського раунду, під час якого сепаратисти відмовилися підписувати угоду, погоджену президентами. "Ми сказали Путіну: звісно ми знаємо, що ви не керуєте сепаратистами, але ви маєте на них вплив. Тож використайте його! І він використав", - переповів він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.