Дефолт України можливий - Le Figaro

Вівторок, 17 лютого 2015, 11:41

Незважаючи на обіцянку Міжнародного валютного фонду надати Україні кредит у $17 мільярдів, дефолт української економіки можливий.

Про це пише францзуское видання Le Figaro.

"Курс гривні в останні дні досяг чергового історичного мінімуму. За рік вона втратила 66% своєї вартості до долара, з них 40% припали на останні місяці", - зазначає видання.

При цьому з 5 лютого, коли Нацбанк України на прохання МВФ перестав втручатися для підтримання курсу валюти, його тільки падіння прискорилося.

"Кожен раз, коли ми думаємо, що курс досяг дна, ситуація в економіці лише продовжує погіршуватися. Це абсолютна катастрофа", - сказав економіст французької страхової компанії "Coface" Жюльєн Марсилли.

Падіння курсу національної валюти призводить до зростання інфляції і зростання цін на імпортні товари.

При цьому домогосподарства платять за інфляцію вдвічі більше, оскільки "більшість з них, як і підприємства, мають борги в іноземній валюті".

"Українська влада, по суті, загнана в кут. Валютні резерви Національного банку виснажуються: на січень вони становили $6 млрд. Цієї суми достатньо, щоб покрити обсяг імпорту за місяць, в той час як необхідно покривати не менше трьох", - пише Le Figaro.

Незважаючи на допомогу МВФ, міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило рейтинг України в іноземній валюті до "СС", тим самим відзначивши ймовірність дефолту в країні.

"Поки військова і економічна ситуація не стабілізується, неможливо буде виявити позитивні перспективи для економіки країни, яка тепер втратила регіони, що приносили їй від 15 до 20% ВВП країни", - резюмує видання.

Як повідомлялося, Міжнародний валютний фонд вже заявив - загальний пакет фінансової допомоги Україні становитиме близько $40 млрд, включаючи $17,5 млрд за новою чотирирічною програмою самого фонду.

Докладніше читайте у статті - "Чим зарадить Україні термінова фінансова допомога МВФ та Заходу?".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.