ЄС зніме санкції з 4 соратників Януковича, на черзі ще 4, серед них – його син

Вівторок, 17 лютого 2015, 14:09

ЄС зніме санкції з чотирьох соратників Януковича.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела в ЄС.

Як зазначається, з чотирьох осіб з найближчого кола колишнього президента України будуть зняті санкції через відсутність доказів щодо звинувачень у корупційній діяльності.

Водночас, як пише видання, санкції проти інших чотирьох осіб зі списку буде продовжено лише на 3 місяці з тим, аби дати час українській владі надати докази їхніх правопорушень.

Зокрема, лише на 3 місяці буде продовжено санкції проти сина Януковича - Віктора, колишнього народного депутата.

Санкції щодо інших 14 осіб зі списку, в тому числі екс-президента, як очікується, будуть продовжені ще на 12 місяців.

WSJ не уточнює інших імен посадовців, з яких знімуть санкції. Між тим, виходячи з інформації джерел "Європейської правди", у зоні ризику - Ігор Калінін (керівник СБУ в 2012-2013 роках, далі – радник президента), Олександр Якименко (керівник СБУ в 2013-2014 роках), Олена Лукаш і Андрій Портнов (екс-глава Мінюсту та заступник глави адміністрації президента, куратор юридичного напрямку), а також колишній народний депутат Олексій Азаров.

Як повідомляла раніше "Європейська правда", питання виключення з санкційного списку низки колишніх посадовців виникло ще наприкінці минулого року, коли Генпрокуратура за керівництва Віталія Яреми повідомила Брюссель, що не має юридичних претензій щодо декількох екс-посадовців з санкційного списку.

Згодом, після розголосу даної інформації, Київ спробував вирішити дану проблему. Між тим джерела "Європейської правди" на початку лютого повідомили, що з 3-4 екс-посадовців майже напевно знімуть санкції. Тоді в "проблемному списку" представники МЗС називали Віктора Януковича-молодшого та Олексія Азарова, сина екс-прем’єра.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.